ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ - ΑΥΤΟΜΑΤΑ
ISBN:
978-618-82242-1-6

Σελίδες:
120

Σχήμα:
12x20

Τιμή:
€ 9,20

Στα δέκα διηγήματα αυτού του βιβλίου, οι ήρωες είναι αφομοιωμένοι από τον αυτοματισμό και την επαναληπτικότητα της εργασίας. Ένας εντατικός εσωτερικός ρυθμός διέπει την κίνηση του σώματος και του νου, και αποτυπώνεται στη γλώσσα των αφηγητών. Όμως η μηχανική ροή και η μοναχικότητα της εργασίας οδηγούν τους ήρωες σε μια στιγμή συνειδητοποίησης, καθώς ένα εξωτερικό ερέθισμα τους ωθεί σε μια φευγαλέα κατανόηση του ρόλου, της θέσης και του εαυτού τους. Μέσα από μια ακριβή καταγραφή της πραγματικότητας που υιοθετεί το ρυθμό και την ιδιόλεκτο του κάθε επαγγέλματος, τα Αυτόματα προσφέρουν μια πιστή εικόνα της κοινωνικής ζωής, αλλά και ένα σημείο φυγής.

   Ο Κώστας Περούλης γεννήθηκε το 1974 στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και φιλολογία. Συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας MissViolenceκαι έχει κάνει δραματουργική επεξεργασία σε θεατρικές παραστάσεις. Τα Αυτόματα είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων.

 

Ο Κώστας Περούλης βραβεύτηκε για τα "Αυτόματα" με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία από το περιοδικό "Ο Αναγνώστης".

 

Έχουν γράψει για τα "Αυτόματα":

 

Tα ιδιώματα στα οποία καταφεύγει ο Περούλης δεν είναι στην πραγματικότητα ιδιώματα αλλά μια εφιαλτικά ογκώδης παράθεση τεχνικών λεπτομερειών: ο στρόβιλος των καταναγκασμών που ρίχνει πάνω σ' έναν συμπαγή τοίχο κάθε επαγγελματική δράση. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν απέχουμε μόνο παρασάγγας  από τον ρεαλισμό, βαδίζοντας σ' ένα εν πολλοίς συμβολικό πεδίο. Βλέπουμε, πολύ περισσότερο, πώς φτιάχνει τις κοινωνικές του εικόνες ένας συγγραφέας που έχοντας ευθύς εξαρχής αφήσει πίσω του το ατομικό και το ιδιωτικό κατορθώνει να επανακάμψει στο συλλογικό χωρίς ίχνος διδακτισμού, ηθικολογίας ή στράτευσης.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα

 

Οι πρωταγωνιστές του Περούλη δεν έχουν όνομα. Είναι η εργασία τους. Και αυτή η μηχανική εργασία, με την επαναληπτικότητά της, με τις ιδιαιτερότητές της και με την ιδιόλεκτό της, δεν είναι το ντεκόρ στα διηγήματά του αλλά η ίδια η δράση της καθεμιάς από τις δέκα ιστορίες.

Μικέλα Χαρτουλάρη, Εφημερίδα των Συντακτών

 

Το στρατηγικό πλεονέκτημα της μικρής συλλογής του Κώστα Περούλη είναι το ύφος που αγκαλιάζει κάθε περίπτωση, κάθε αφηγητή ξεχωριστά και δένει με την ιδιόλεκτό του τόσο πειστικά, που αναρρωτιέται κανείς αν ο σπουδασμένος νομικός και φιλόλογος συγγραφέας, ο νεοεμφανιζόμενος πεζογράφος, έχει περάσει από τέτοια χειρωνακτικά ως επί το πλείστον επαγγέλματα και ξέρει από μέσα τις φανερές και τις κρυφές τους γωνίες.

Γιώργος Περαντωνάκης, bookpress.gr

 

Παραδόξως ίσως, ο Περούλης δεν βάζει στο χαρτί οιονεί ταινίες μικρού μήκους, δεν στηρίζεται παρά ελάχιστα στο χτίσιμο κινηματογραφικών εικόνων - αντ’ αυτού σκάβει βαθιά τους χαρακτήρες του ώστε να αποκαλύψει μύχια, συχνά και πρωτόγονα συναισθήματά τους.

Άκης Παπαντώνης, Εφημερίδα των Συντακτών

 

Μπλε ή λευκά κολάρα –εργολάβοι, αγρότες, δικαστές, αστυνομικοί, δικηγόροι, μαθητές, ηθοποιοί, εκδιδόμενοι, ηλεκτροσυγκολλητές, δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί ή καπετάνιοι– στο έργο του Περούλη όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. [...] Με εις βάθος γνώσεις για τα κρυμμένα μυστικά του κάθε επαγγέλματος αλλά και υπόγειο σαρκασμό ή οξύ χιούμορ, ο Κώστας Περούλης φτιάχνει ιστορίες με συναρπαστικό τέμπο και αναπάντεχες τροπές. Τα διηγήματα των «Αυτόματων» είναι πανέξυπνα.

Ελισάβετ Κοτζιά, Καθημερινή

 

Ο Περούλης καταφέρνει να [...] να μιλήσει για τον έξω κόσμο με άξονα δέκα ήρωες που προσδιορίζονται από το επάγγελμά τους, δίχως να θέλει να ωραιοποιήσει ή ευθέως να κατακρίνει, με μια ιδιότυπη συμπάθεια για τους ανθρώπους αυτούς, τα μέρη μιας μηχανής που λειτουργεί με συγκεκριμένους, αυστηρούς και συχνά ασφυκτικούς κανόνες, που κινούνται ανάμεσα στην επιβίωση και την επιβεβαίωση. Και καταφέρνει να το κάνει με έναν τρόπο, που τουλάχιστον πείθει πως είναι, αυθεντικός.

Γιάννης Καλογερόπουλος, Χανιώτικα Νέα