ΓΚΑΙΤΟ ΓΚΑΖΝΤΑΝΟΦ - ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΙΡ
ISBN:
978-618-5267-22-3

Σελίδες:
195

Σχήμα:
12x20

Μετάφραση:

Ελένη Μπακοπούλου

Τιμή:
14,00 €

Στο Παρίσι της δεκαετίας του 1920, ένας Ρώσος εμιγκρές ξαναβρίσκει την Κλαιρ, τον εφηβικό του έρωτα. Η συνάντησή τους και τα βράδια που περνούν μαζί γίνονται η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια οι αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, τον πατέρα και τη μητέρα του, τα χρόνια της Στρατιωτικής Σχολής, την πρώτη φορά που είδε την Κλαιρ, και κυρίως από την εμπειρία του εμφυλίου πολέμου. Στο πρώτο αυτό βιβλίο του, όπου είναι έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, ο Γκαϊτό Γκαζντάνοφ ανασυνθέτει ολόκληρη την εποχή της ρωσικής επανάστασης από τη σκοπιά ενός ήρωα που μοιάζει αποστασιοποιημένος, αποδεικνύεται όμως στοχαστικός και ευαίσθητος παρατηρητής των γεγονότων και των ανθρώπων.

 

«Σκεφτόμουν την Κλαιρ, τα βράδια που είχα περάσει σπίτι της, και σταδιακά άρχισα να θυμάμαι όλα όσα είχαν προηγηθεί· η αδυναμία να τα καταλάβω και να τα εκφράσω όλα αυτά με κατέβαλλε. Εκείνο το βράδυ μου φαινόταν πιο καθαρά από ποτέ ότι με καμιά δύναμη δεν μπορώ ξαφνικά να συλλάβω και να νιώσω την ατέλειωτη αλληλουχία σκέψεων, αισθήσεων και βιωμάτων που αναδύονταν όλα μαζί στη μνήμη μου σαν μια σειρά σκιές που καθρεφτίζονται στον θαμπό και ρευστό καθρέφτη της μεταγενέστερης φαντασίας»

 

 

Η Ελένη Μπακοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1948. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη. Έχει εργαστεί ως συντάκτρια σε εγκυκλοπαίδειες, επιμελήτρια βιβλίων και δημοσιογράφος. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται αποκλειστικά ως μεταφράστρια, κυρίως Ρώσων κλασικών. Από τις εκδόσεις Αντίποδες κυκλοφορούν σε μετάφρασή της η Καρδιά σκύλου του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ , το Φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ και η Πετρούπολη του Αντρέι Μπιέλυ.